LocalGroups/BNL/Dossiers/Freedomvote-2017

Freedomvote NL 2017

Wayback machine versie van Freedomvote.nl

Op 15 maart 2017 waren de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. (Wikipdia) Privacy was bij die verkiezingen een belangrijk onderwerp omdat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) (Wikipdia) in ontwikkeling was.

Het idee ontstond vanuit de FSFE NL om een stemwijzer te lanceren in Nederland rondom digitale burgerrechten, gebaseerd op het Freedomvote.ch dat eerder in Zwitserland succesvol was geweest. Vooraf is er contact geweest met de initiatiefnemers in Zwitserland, waaronder Adfinis SyGroup die de ontwikkeling van de website op zich hadden genomen. De broncode voor de website was al onder een vrije software licentie (GPL-3.0) gepubliceerd op GitHub.

De Zwitserse variant was erg gericht op individuele politici die zich via de stemwijzer konden profileren. De Nederlandse partijpolitiek leende zich niet goed voor deze opzet. Daarom is ervoor gekozen om partijen uiteen te zetten in plaats van individuele politici. Deze aanpassingen leidden uiteindelijk tot een aangepaste versie van Freedomvote voor Nederland.

Tijdens FOSDEM zijn vragen voor de stemwijzer geformuleerd, gebaseerd op actuele thema's. Alle partijprogramma's voor de verkiezingen zijn geanalyseerd om alvast een voorschot te nemen voor de antwoorden. Deze voorzetten zijn langs alle partijen gestuurd met de vraag dit te controleren en al dan niet te corrigeren. Een deel van de partijen heeft dit gedaan, een deel van de partijen niet.

Vanuit het netwerk in Nederland hebben organisaties hun steun toegezegd aan dit initiatief. Deze partijen zijn dan ook toegevoegd op een partner pagina (broncode).

Om de stemwijzer onder de aandacht te brengen zijn een nieuwe Twitter en GNU Social account opgezet.

LocalGroups/BNL/Dossiers/Freedomvote-2017 (last edited 2020-04-15 06:43:18 by nico.rikken)