Events/2010-11-02 Sestanek Fellowship Slovenia

Sestanek Fellowship Slovenia

start
2010-11-02
End
2010-11-02
title

Sestanek Fellowship Slovenia

Location
Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana
Topics
open data, predavanja v Kiberpipi, net neutrality, windows tax, …
Description
Open data, UK uvaja Open Government License, FSFE/Fellowship Predavanja v Kiberpipi, Nevtralnost interneta, Windows Tax, FSFE pred WIPO o patentih in standardih, Ideja: sestanki po temah, 10. marec — 10 let FSFE

Mesečni Sestanek Slovenske Fellowship skupine

2.11.2010, ob 20.00 v Café Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana

Prisotni

Gašper Žejn, Matija Šuklje, Andrej Čremožnik, Peter Rajh, Jure Repinc, Igor Kolar, Rok Andrée

Intro/Zanimivosti

FSFE tretnutno testira lasten EtherPad — ko bo na voljo, ustvarimo tam skupino in lahko tam vodimo tako zaprte kot odprte za javnost „pade“, jih poimenujemo, arhiviramo ipd.

Google stane ameriko 60 miljard letno — slashdot članek sprožu val blog postov, sam kaj ko je resnica daleč od tega; v glavnem, Slashdot je slab/nezanesljiv vir novic.

Znašanje nad Googlovim zbiranjem AP podatkov (passwordi ipd.) — Google je med fotografiranjem ulic za storitev StreetView "sniffal" wi-fi pakete. Koda za izdelovanje raznih statistik pred tem odkritjem ni bila temeljito pregledana. Ko so odkrili, da zbirajo kritične podatke, so o tem obvestili javnost. Namesto pa, da bi bile "žrtve" vesele obvestila o njihovih slabih wi-fi konfiguracijah, se zberejo in google skupinsko tožijo. Retorično vprašanje: kaj če bi se to zgodilo v kakem drugem podjetju, ali bi isto šli s tem v javnost?

Microsoft po Applovi poti: če ne moreš zmagati s tehnologijo, izkoristi luknjast ameriški patentni sistem; MS želi z zaračunavanjem honorarjev za svoje patente podražiti izdelke Asusteka in Acerja, ki bi naj temeljili na Chrome OS ali Androidu. Podobno, kot je nedavno bilo s HTCjem.

Kako je objava dela na 4chan-u povzročila vrhunec v prodaji fizičnih kopij http://www.undergroundthecomic.com/2010/10/pictures-help-us-learn/

Operacija Payback — kdaj bo stekla voda čez rob in bodo zagovorniki internetnega nadzora to začeli opravičevati na račun OP.

R.I.P. Limewire — zgubil je tožbo, ker za centraliziranim sistemom stoji podjetje, ki na račun piratstva služi.

Blekko — zanimiv nov web search s slashtagi in odprtem API: http://blekko.com

USTR Special 301 report — Report s katerim ZDA vsiljujejo patente, ACTA in podobne zadeve celemu svetu. Nekje med sredino februarja in do konca aprila se vse lokalne zaščitnice intelektualne lastnine zganejo pod grožnjo ameriške šibe in furajo promocijo proti piratom. „Nepokorne“ države (tiste ki po mnenju ZDA nimajo dovolj stroge ureditve varovanja IP) so potem zapisane v Special 301 reportu. Na splošno bi morda blo zanimivo zagnat kako kontra-promocijo.

Open Data

Hruške se predstavi, sam poskuša začeti državno open data sceno. Večinoma pri nas npr. GURS za „svojo“ (data je od GURS, rešitev od Singergise) Geopedio ne daje državnih podatkov na voljo javnosti oz. kvečjemu pod zelo čudnimi licencami. En od fokusov bi bil na prometu, ker gre za zelo prometne informacije. Par ljudi je že, ki bi pomagal. Ful fina stvar bi bila prevest licenco kakšno (Matija: vprašljivo glede veljavnosti). Fajn bi blo kej PR met, je tut zlo aktualna in medijsko popularna tema. Obstaja CKAN, ki je nekako register podatkovnih virov (večinoma odprtih). ZDIJZ pravi, da morajo vsi javno dostopni podatki biti na voljo zastonj. Verjetno bo 4.12. nek hackday na to temo (pa še kkšno predavanje). Ideja, da se skoncentriramo na Slovenski data in ga odpremo, bi bloggal tudi v Slovenščini (Matija: magari se potem pusha v angleščini na OSOR).

Caspar — zanimiv EU projekt o varovanju kulturne dediščine in arhiviranju le-te.

UK uvaja Open Government License

FSFE/Fellowship Predavanja v Kiberpipi

prvo imel Igor K. — 26.10. Igor poročal kako je bilo.

možno predavanje: Gijs Hillenius, OSOR — je že privolil, če bi mu krili stroške OSOR ali kdo drug.

možno predavanje : Matija Š. o kako izbrati pravo licenco.

Nevtralnost interneta

Matija: delam diplomsko o ACTA (naj bi bila v letu pa pol fertik ...upam)

ACTA: Američani se branijo regionalnih oznak, ker potem američani ne bi mogli proizvajat katerekoli fensi francoske hrane ipd. Predvideva se, da bo ACTA sprejeta v roku nekaj tednov.

Danski dacarji — članek na EDRi; če Danski dacarji sumijo, da je nekaj glede davkov sumljivega, vzamejo cel disk in ga mirrorajo.

Data retention ogroža življenja — članek na EDRi

HTML5 ubil Silverlight, vsaj na internetu. Microsoft bo ukinil Silverlight na Web, S. bo samo še za desktop/mobile aplikacije. Isto se dogaja s Flash-om, samo da tega Adobe še ni priznal.

Sarkozy želi promovirati proti-piratske ukrepe na konferenci za vzpostavitev pravil proti cenzuri in svobodi govora.

FOSS news

Oracle nad Android glede Jave

KDE razmišlja o združitvi knjižic s Qt-om.

Oracle in OpenOffice.org in kako uspešno obrnit 10 let PR tuljenja na javno upravo v našo korist.

Windows Tax

AFUL in RacketWare planirata nov, globalen projekt na to temo in iščejo prevajalce za peticijo ipd. → smo načeloma za; Andrej Č. in Rok A. imata nekoga, ki lahko to profi prevaja.

FSFE pred WIPO o patentih in standardih

Poročanje Karstena Gerloffa tem kako je FSFE o tem kako je zastopal FSFE pred WIPO

Ideja: sestanki po temah

Za vsako področje (npr. FOSS/licence, nevtralnost neta, open data, odprti standardi itd.) naj tisti, kogar področje zanima prpravi kaj je novega in se na te teme razdeli sestanek, da je bolj urejen.

Najprej bi opravili formalni del, po sestanku pa neformalno naprej — s tem bi pomembnejše opravili čimprej.

10. marec — 10 let FSFE

Iščejo se ideje kaj početi globalno in lokalno…


Category/FellowshipEvents

Events/2010-11-02 Sestanek Fellowship Slovenia (last edited 2010-11-12 12:50:36 by anonymous)